Innehåll

Vy av museet
Daguerre
Niepce
Museet
Kameror
Non cam.
Pins
Mekanik
Karta
O video
Möbler
Länkar
View-Master
TV-inslag
Skolinfo
Pin-hole
Anaglypher
gbok

Daguerreotypie

Konstnär, scenograf, uppfinnare. I samarbete med Charles Bouton uppförde han ett diorama vid Place du Chateau i Paris.1826 informerade optikern Charles Chevalier honom om den uppfinningen som Nièpce sysslat med sen 1816 - denna hade nämligen lyckats åstakomma en fotografisk bild.Efter långa förhandlingar slog sig de båda uppfinnarna sig samman för att utveckla Nièpces forskningsresultat.I kontraktet förband sig Nièpce att anförtro Daguerre "alla detaljer om sitt förfarande" och Daguerre å sin sida att avslöja för sin kollega "alla förbättringar av kameran som han åstadkommit".
Bild av en Daguerreotypie
DAGUERRE
Jacques Louis Mandé
1787-1851
Omslaget

Bruksanvisning

Daguerre fick sitt patent i augusti 1839. Redan i december fanns det en svensk översättning att tillgå.
Instruktion
Klicka

Hur man gör en Daguerreotypie i korthet.

Detta lär vara den äldsta bevarade Daguerreotypien


Man tar en försilvrad kopparplåt. Denna poleras med pimpstens-
pulver och olivolja. Därefter gör man plåten ljuskänslig i jodkistan. Exponeras i kameran. Därefter framkallas plåten i kvicksilverkistan. Kvicksilvret hettas upp till 75 grader Celsius och ångorna framkallar plåten. Plåten fixeras sedan i vanligt surt fixeringsbad. Sedan sköljes plåten med hett destillerat vatten. För att undvika oxidation monteras plåten direkt i ett lufttätt etui. Varje Daguerreotypie är spegelvänd och unik det finns bara en bild.


Fotomuseets Daguerreotypie kamera

Fotomuseets i Osbys Daguerreotypie kamera och utrustning består av en replik av utrustningen som är beskriven i Daguerres bok med sin patensansökan. Förlagan till kameran på Vetenskapsmuséet i London. Namnet är George Knight & Son ,Portait Camera tillverkad år 1850. Se träsnitt av fabriken och deras affär från 1850. Kameran är i format 9 x 12 och övrig utrustning är anpassad därefter. Optiken är "äkta" från samma tid 1850 och är identisk med optiken som den engelska förlagan har nämligen: Vis a Paysage DARLOT, Sr OPTn B TE, 14 rue Chapon, Paris.
dam.jpg
Daguerreotypiefoto taget av Norra Europas ende Daguerreotypist fotograf. Bilden är tagen år 1985 i Fotomuseet i Osby. Format 9 x 12 cm.


Sidan uppdaterad 21 oktober 2004

Tillbaka